Hoppa till huvudinnehåll

Blog posts

The SwedishGLUE project

Artificial intelligence system dealing with (human) natural language rely on language models, predictions of which words occur together. To better understand how such models work -- and where they fail -- when applied to Swedish texts we need Swedish test data. A collection of test data addressing various aspects of understanding and generating text allows us to evaluate and compare models.

Flerordingar: ord som består av flera delar

När vi tänker på ord så tänker vi oftast på enheter som i text omges av blanksteg (mellanrum): 'huset', 'superstor', 'bloggade'. De flesta skulle nog säga att 'idag' är ett ord, men hur är det om vi skriver det (också rättstavat) 'i dag' då? 'Mont Blanc-tunneln'? 'Röda blodkroppar'? I det här blogginlägget tänkte jag prata om ord som innehåller mellanrum och flerordsuttryck, och hur man kan analysera dem i en korpus.

En syntaktisk beskrivningsmodell för modern svensk text

Sverige har en relativt lång tradition av att skapa en typ av korpus som brukar kallas trädbank. En trädbank är en samling texter som har annoterats (märkts upp) med ordklasser och syntaktisk struktur. Den syntaktiska strukturen för en mening kan ritas upp så att den liknar ett träd. Trädbanken Talbanken skapades redan på 70-talet (Teleman, 1974) och texterna (och delar av annoteringen) har återanvänts i flera trädbanker sedan dess.

Om ordklasser för svenska språket

Ordklassindelning används i många språkteknologiska verktyg därför att det är ett sätt att skilja mellan olika användningar av ett ord. Genom ordklasserna kan man enklare söka efter liknande ord och uttryck i stora textmängder, eller skapa en ny text med liknande form. Att automatiskt dela in orden i texter i ordklasser är därmed en av de grundläggande metoderna inom artificiell intelligens, för att få datorn att förstå mänskligt språk.